Domain (Alan Adı) adresinin SEO üzerindeki etkisi

3940 0

İnternetin hayatımızın vazgeçilmezi haline geldiği günümüzde bütün işletmeler için online dünyada yer almak kaçınılmaz bir hal almıştır. Firmaların online dünyada yer alması için ilk adım domain (link: https://domaintescil.com/domain-ara ) yani alan adı sahibi olmasıdır, bundan sonraki adım ise bu alan adına bağlı bir web sitesini yayına almasıdır.

Bu adımları gerçekleştirdikten sonra ilgili web sitesinin müşterisi ile bir araya gelmesi için Google arama motorunda üst sıralarda çıkması beklenir. İşte bu noktada SEO, firma ile müşterisini bir araya getiren en önemli araçlardan biri haline gelir. Alan adı seçimi bu noktada SEO’ yu etkileyen önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Domain Tercihi

Domain seçimi SEO performansını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Markalaşmak isteyen bir firma, öncelikle akılda kalıcı bir domain (Alan adı) tercih etmelidir. .com uzantılı siteler genellikle daha popüler ve sık kullanılmaktadır. Ancak alternatif uzantıları da değerlendirerek işinize uygun alan adı uzantısını tercih etmek bu konuda başarının ilk önemli adımıdır. Google arama motorunda üst sıralarda çıkmak, profesyonel domain seçimi ile başlar. Uygun domaini belirlemek için hemen arama yap.

Alan adı seçimi ile ilgili detaylı bilgi için İlk Dijital İntiba: Alan Adı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Özgün İçerik

Alan adınızı seçtikten sonra web siteniz içerisinde yer alacak bilgiler Google için oldukça önemli. Google alıntı yapılmamış, orjinal içeriğe sahip siteleri üst sıralara çıkarıyor. Domain seçimi ile birlikte özgün içeriğe sahip siteler otomatik olarak Google arama motorunda üst sıralarda yer almaktadır.

Profesyonel Web Sitesi

İçerik ve domain seçiminin yanı sıra içeriğin kaliteli ve etkileyici olması gerekir. Video, grafik, resim ve makale kategorisinde kaliteli içeriğe sahip siteler, ziyaretçiler tarafından daha fazla ilgi görüyor. Geç açılan, ayrıntılar içinde boğulan ve gerekli eklentilere sahip olmayan siteler, ziyaretçi tarafından tercih edilmez. Bu durumda özgün içerik veya akılda kalıcı domain tercihi, yeterli olmaz.

Domain tercihi yaparken, akılda kalıcılığın yanı sıra, anahtar kelime içermesi de önemlidir. En çok aranan anahtar kelimeleri kullanarak domain (alan adı) oluşturmak, istediğiniz ziyaretçi potansiyelini oluşturacaktır.

Site Trafiği

Google, kopya olmayan özgün içeriğin yanı sıra, site trafiğini de dikkate alıyor. Google arama motorunda üst sıralarda çıkmak ve sürekli ilk sayfada yer almak isteyen şirketler, profesyonel SEO hizmetine ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca Google, siteye giren ziyaretçinin sitede kalma süresini de dikkate alıyor.

Google arama motoruna giren bir ziyaretçi, her zaman için aradığınız kısa sürede bulmak ister. Bu nedenle arama motorunda ilk sırada bulunan siteyi tıklar. Sitede aradığını bulamadığı zaman ikinci veya üçüncü sıradaki siteyi ziyaret eder. Bugün arama motorunun ilk sırasında yer alan firmaların müşteri potansiyeli yüksektir. Bu sebeple yukarıda sıraladığımız her maddenin SEO’ ya olan etkisi oldukça önemlidir.