İlk Dijital İntiba: Alan Adı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

5448 0

Domain ya da Türkçe karşılığı ile “Alan adı” alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var ve bunların hepsi dijital varlığınızı oldukça etkiliyor.

Gerçek yaşamda “İlk intiba” ne kadar değerliyse dijital varlıklarımız için de bu durum aynı şekilde geçerli. Bir kimse web sitenizi ziyaret etmeden önce adresi yazacak ve dijital varlığınızla daha o anda tanışmış olacak. Bunun dışında, kurumsal bir dijital varlığın sürdürülebilir olmasında da yine doğru domain almanın ciddi bir payı bulunuyor. Yani hem imajınız hem de doğru bir alan adı seçimi yapmanız için dikkat etmeniz gereken noktalar bulunuyor.

  • Arama Motorlarının Gözüne Girin

Alan adı seçerken dikkat etmeniz gerekenlerin başında arama motorlarını göz önüne almak geliyor. Görünürlüğünüzün artmasını ve sizinle ilgili her aramada üst sıralarda yer almayı istiyorsanız anahtar kelime açısından güçlü bir seçim yapmanızda fayda var.

  • Güçlü ve Akılda Kalıcı Bir İsim Seçin

Domain alırken dikkat edilmesi gerekenlerde liste başında link konusu var. İnsanların bir kere söylediğinizde anlayacağı, sizin alanınızla ilişkili fenomenlerin dikkat çekici bulacağı ve popüler olmaya aday bir link seçimi yapmanızda fayda var. Bunları bir potada toplamaya kalkarken kolay okunup yazılması gerektiğini de unutmayın.

  • Domain Uzantısını İyi Bilin

“.com” uzantısı elbette en çok bilinen ve kullanılan uzantı ve seçimi bundan yana yapmanızda yanlış bir şey yok. Ancak bu noktada uzantıların birbirinden ne farkı olduğunu bilmenizde fayda var;

.com: “Commercial” kelimesinden türetilmiştir ve genellikle ticari alanlar için tasarlanmıştır. En yaygın kullanılan alan adı uzantısıdır.
.net: “Network” kelimesinden türetilmiştir ve daha çok internet hizmet sağlayıcıları, ağ teknolojileri alanındaki kurumlar için tasarlanmıştır.
.org: “Organization” kelimesinden türetilmiştir ve genellikle kâr amacı gütmeyen oluşumlar için tasarlanmıştır.

En sık kullanılan bu uzantıların dışında bir de “.tr”, “.de” gibi ülkelere göre değişen uzantılar vardır. .tr uzantılı alan adların da .com.tr biraz daha öne çıkartılabilir.

Tüm bu bilgiler ışığında sizin kurumsal ya da bireysel dijital varlığınızı neyin daha iyi tanımlandığına da odaklanabilirsiniz.

Uzantıya karar verirken yeni nesil domain uzantılarını da unutmayın. .club, .guru, .design gibi direkt iş kolunuzla ilgili olabilecek ve markanıza güç katacak uzantılar var artık hayatımızda.

  • Kullanılmış Bir Alan Adı ise Araştırın

Alan adı seçerken dikkat etmeniz gerekenlerden biri de daha önce kullanılıp kullanılmadığıdır. Bu noktada geçmişini araştırmalısınız. Adult içerik, şiddet, keskin siyasi söylemler için kullanılmış olan dijital bir alanı, özellikle ticari amaçları için, tercih etmek pek de doğru bir seçim olmayacaktır.

  • Bir Tane İle Yetinmeyin

Bir alan adı aldığınız zaman bunun yalnızca bir taneden ibaret olduğunu düşünmeyin. Özellikle her şeyin rekabet üzerine kurulu olduğu ticaret alanındaysanız, rakiplerinizin alma ihtimali olan sizinkine benzer domainleri ve aldığınız alan adının .net / .org gibi farklı uzantılarını da alın.

  • Özgün Olun

Alan adı seçerken dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları da sizin yaratıcılığınıza ve özgün ruhunuza dayanıyor. Elbette algoritmaların işleyişi önemli ama özgün olmak daha önemli. Arama motorlarının en sevdiği şey bu. Özgün olun ve sizi yansıtan şeyi belirlerken taklitlerden mutlaka kaçının.

  • “-“Tireleri Unutun

Artık internetin ilk yayılmaya başladığı, 20 sene öncesinde değiliz. Eski bir alışkanlık olarak sizde yer etmiş olsa da alan adı içinde tirelere yer vermeyin. Tire bulunan alan adlarının birçoğu spam olarak görünür ve gerçekten de birçoğu spamdir. İnsanlar daha ilk duyduğu anda bile, yazmasının zorluğu bir yana, spam olduğundan şüphelenip girmeyebilir.

  • Marka Tesciline Dikkat Edin

Her konuda olduğu gibi alan adı seçimi için de telif haklarından bahsetmek gerekiyor. Marka tescili olan bir alan adını almaya kalkıştığınız zaman bütün emeğinizin çöpe gideceği bir tebligatla karşılaşma riskiniz var. Bu yüzden alacağınız alan adının yasal açıdan size sorun yaratmayacağından emin olun.

Unutmayın ki alan adı insanların size ulaşacağı kalıcı bir adres olacak. Dijital dünyada kalıcı ve sürdürülebilir bir varlık kazanmak için bu noktalara dikkat edin. Domain ara sayfamızdan sizde hayalinizdeki domaini hemen bulabilirsiniz.

Domain tescil ile hayalinizdeki alan adını hemen alın!